Naiset Final Fantasy IX:ssä 2/3: Kunnialliset sotilaat

Vähän aikaa sitten pohdiskelin Final Fantasy IX:n kuningattaria. Alun perin postauksen piti olla pelin naisista yleisesti, mutta totesin hyvin pian, että aihe on liian laaja käsiteltäväksi yhdessä viestissä. Siispä laajensin sen kolmeen ja luokittelin samalla naiset eri ryhmiin. Voi olla, ettei näissä kolmessakaan postauksessa päästä niin syvälle kuin olisi mahdollista, mutta kenties kuitenkin pystyn käsittelemään asiaa vähintäänkin mielenkiintoisella tasolla.

Kuva: Final Fantasy Wiki

Tällä kertaa valitsin kohteeksi soturinaiset, joita pelissä esitellään kunnolla kaksi ja mainitaan kolmas, josta ei kuitenkaan ole edes kuvaa tarjolla.



Kuvat: Final Fantasy Wiki

Sotilaita

Kenraali Beatrix, Freya Crescent ja kenraali Madelene ovat kaikki naissotilaita, jotka ovat nousseet armeijan arvoasteikossa kiitettävän korkealle. Heidän taustoistaan ei kuitenkaan kerrota kovin syvällisesti.

Kenraali Madelene on luultavasti pelissä mukana lähinnä viittauksena Final Fantasy VI:n Madelineen, joka siis on Terran äiti. Final Fantasy IX:ssä hänen nimensä mainitaan Alexandriasta löytyvän patsaan kyltistä, jossa kerrotaan hänen taistelleen ja kuolleen kunniakkaasti sodassa Lindblumia vastaan. Muuta hänestä ei kerrota, mutta lukisin kyllä mieluusti ficin hänen elämästään.

Myös Beatrixin historia sotilaana jää varsin avoimeksi. Hän komentaa Alexandrian naisarmeijaa ja selvästi halveksuu hitusen miesvastinetta Pluton ritareita. Sotilaana hän on uskollinen kotimaataan kohtaan, mutta aivan erityisesti kuningatartaan, sillä hän seuraa tämän käskyjä, vaikka joutuukin epämiellyttäviin tilanteisiin. Vasta kun hän tajuaa kuningattaren haluavan surmata oman tyttärensä, prinsessa Garnetin, Beatrix kohottaa miekkansa hallitsijaansa vastaan. Sotilaana hän on siis lopulta uskollisempi totuudelle ja oikeudelle. Meinasin kirjoittaa, että prinsessa Garnetille, mutta näin ei voi sanoa. Enemminkin uskoisin Beatrixin olleen valmis kohottamaan miekkansa myös Garnetia vastaan, jos tämä olisi toiminut väärin.

Jos Beatrix esitellään vahvasti sotilaana, Freyalla tämä puoli jää pienemmäksi. Hän on kyllä palvellut Burmecian armeijassa ja suojellut kuningastaan, mutta jätti tehtävän taakseen seuratakseen rakastaan Sir Fratleya, jota ei kuitenkaan koskaan löytänyt. Freya ei siis ole elämäntapasotilas. Minun näkemykseni on, että Sir Fratleylla on ollut iso osuus hänen valinnoissaan. Jos Freya ei olisi ollut rakastunut mieheen, hän olisi saattanut tehdä elämässään hyvin toisenlaisia valintoja. Tosin on myös muistettava, että kun Freya sai tietää Burmecian olevan Alexandrian hyökkäyksen kohteena, hän hylkäsi hetkeksi henkilökohtaiset tavoitteensa lähteäkseen suojelemaan kuningastaan ja kotiaan.


Rakastuneita naisia

Beatrix ja Freya eivät ole pelkästään sotilaita, he ovat myös naisia, rakastuneita sellaisia. Freya on omistanut elämänsä rakkaansa etsimiseen sen jälkeen, kun tämä lähti koluamaan maailmaa eikä palannut reissultaan. Freyan hankalaan rakkaustarinaan palataan myös muutaman kerran juonen edetessä. Burmeciaan saavuttaessa Freya palaa muistelemaan hetkeä, jolloin keskusteli Sir Fratleyn kanssa Beatrixista. Tätä ennenkin herra on jo mainittu Freyan liittyessä Zidanen joukkoon. Zidane on ilmeisen tietoinen Freyan syistä kierrellä maailmaa.

Hyvin pian Burmecian visiitin jälkeen pelaaja pääsee myös itse kohtaamaan Fratleyn, sillä prinssi Puck saapuu tämän kanssa Cleyraan hädän hetkellä. Ritarin vaistot pakottivat muistinsa menettäneen Fratleyn palaamaan, mutta hän ei osaa selittää tekoaan sen tarkemmin eikä esimerkiksi tunnista Freyaa. Missään vaiheessa ei kuitenkaan tarkemmin kerrota, mitä miehelle on tapahtunut ja miksi hän on menettänyt muistinsa. Jokin silti saa hänet pelin lopussa jäämään Freyan rinnalle ja opettelemaan tuntemaan naisen uudestaan.

Toisaalta rakkaus Fratleyta kohtaan määrittelee Freyaa hyvin pitkälti, mutta toisaalta aihetta ei silti koluta kovin syvältä. Freya kyllä suree ja murehtii menetystään, itkee jopa sitä, mutta hän nostaa päänsä ja jatkaa omaan suuntaansa todettuaan, ettei Fratley ole toistaiseksi valmis palaamaan yhteen. Ikävän Cleyran kohtauksen jälkeen tähän suhteeseen ei hetkeen palatakaan vaan Freya näkyy keskittyvän muihin asioihin. Tosin peliä ei pelata hänen näkökulmastaan, joten pelaaja voi vain arvailla, mitä nainen iltaisin pohtii, kun ei ole juuri taistelua käytävänä, tai joutuessaan katselemaan Beatrixin ja Steinerin suhteen kehittymistä sivusta jäätyään näiden kanssa Alexandriaan.

Vaikka Beatrix esitetään tarinassa pitkälti sotilaana, häneltäkin löytyy pehmeä puoli. Hän on jo ties kuinka kauan luonut salaisia katseita kapteeni Steinerin suuntaan. Kumpikaan ei kuitenkaan ole tehnyt asian eteen mitään, vaikka Steinerkin on selvästi kiinnostunut Beatrixista. Vasta kun Eikon rakkauskirje Zidanelle päätyy vääriin käsiin, nämä kaksi tuntuvat saavan vihjeen toistensa tunteista.


Videon loppupuolelta löytyy kyseinen rakkauskirjekohtaus, mutta saadakseen selkeän kuvan siitä kannattaa katsoa koko video (ellei sitten peli ole jo valmiiksi tuttu).

Beatrix eroaa Freyasta siinä, etteivät Steinerin teot määritä hänen tekojaan. Hän tekee omat valintansa riippumatta Steinerin ratkaisuista, jotka hän ajoittain jopa kokee vääriksi. Hän asettaa uransa sotilaana edelle, kun taas Freya tuntuu asettavan parisuhteensa korjaamisen muiden asioiden yläpuolelle - kunnes luovuttaa ja keskittyy maailman pelastamiseen Zidanen kanssa. Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan nostaa sen enempää Beatrixia kuin Freyaakaan jalustalle heidän valintojensa takia. Heillä on kummallakin epäilemättä omat syynsä toimia niin kuin toimivat. Minusta on vain mielenkiintoista, miten heidän alkuun samankaltaisilta näyttävät roolit lopulta eroavat toisistaan.


Yhteenvetoa

Beatrix ja Freya ovat kumpikin mielenkiintoisia naisia, joista olisin mieluusti kuullut pelin aikana enemmänkin. Toisaalta heidän taustoistaan ei kerrota kovinkaan paljon, mutta kummankin persoonallisuus esitellään selkeästi tarinan aikana. Jos kuningattaret ovat joutuneet tiukkoihin tilanteisiin, ovat nämä kaksi sotilasta joutuneet tekemään vaikeita valintoja.

Yksi asia on myös varma. Vaikka sekä Beatrix että Freya ovat sotilaita ja pystyvät taistelemaan armottomasti, heillä on aina sydän mukana siinä, mitä he tekevät. He eivät kohota miekkaa ja keihästä suotta vaan tekevät ratkaisunsa ajatuksella ja taistelevat rakkaudesta kotimaataan kohtaan. He ovat uskollisia sekä sotureina että rakastajattarina.


_____

Aiheeseen kuulumattomana loppukaneettina vielä huomautus, että Level up! -blogilla on nyt oma sivunsa myös Facebookissa. Tieto blogipäivityksistä julkaistaan aina myös kyseisellä sivulla, joten tykkäämällä saat tuoreimmat jutut myös omaan uutisvirtaasi :)

Ei kommentteja