Lukijakyselyn tulokset ja uutisia blogin lähitulevaisuudesta

Järjestin blogin historian ensimmäisen lukijakyselyn tässä kuussa. Vähän jännitti, millaisia tuloksia siihen tulisi, mutta ihan kivaa palautettahan se oli. Ajattelin nyt hieman jakaa tuloksia myös teidän kanssanne ja avata omia ajatuksiani niiden pohjalta.



Taustatietoja lukijoista


Kyselyyn vastasi 27 henkilöä, joista 70,4 % oli naisia ja 29,6 % miehiä. Valtaosa vastaajista oli iältään 20-39 vuoden väliltä (96,3 %), mutta joukkoon mahtui 15-19-vuotiaitakin 3,7 %.

Blogilla on kertyvien tilastojen perusteella kuitenkin enemmän lukijoita kuin tuo 27 kappaletta, mutta olen joka tapauksessa iloinen, että noinkin moni jaksoi kyselyyn vastata. Kiitos teille jokaiselle!

Erityisen iloinen olen siitä, että moni jaksoi kirjoittaa sanallisia vastauksia. Vaikka rasti ruutuun tyylisten kysymysten prosenttitulokset kertovat aina jotain, ihmisten ajatukset ovat vielä vähän kiinnostavampia.

Kysyin, mitä pelejä vastanneet itse tykkäävät pelata. Varsinainen yllätys ei ollut, että valtaosa vastasi pelaavansa japanilaisia roolipelejä. Listalle pääsi kuitenkin mm. ensimmäisen persoonan ammuskelua, kännykkäpelejä, tasohyppelyitä, seikkailupelejä, strategiapelejä ja MMO-pelejäkin. Näyttäisi siis siltä, että teiltä lukijoilta löytyy monenlaista pelitaustaa.


Blogiin liittyvät kysymykset


Level up!:ssa on tänä vuonna ilmestynyt pääasiassa kaksi postausta viikossa (pieniä poikkeuksia on toki ollut). Yleensä julkaisen postaukset keskiviikkona ja sunnuntaina, koska tällainen postausrytmi on ollut suhteellisen helppo mahduttaa omaan arkeen. Välillä on tietysti kiireisempää ja postaukset saattavat aiheuttaa pientä stressiä. Esimerkiksi huhtikuussa huhkin paitsi kyseisen kuukauden postaukset, myös toukokuulle 2,5 viikon postaukset etukäteen valmiiksi, koska tiesin, etten toukokuussa ehtisi niitä kirjoittaa.

Kyselyssä sitten tiedustelin, onko blogin nykyinen tapa hyvä vai olisiko kivempaa, jos julkaisisin useammin lyhyempiä postauksia vai kenties harvemmin laajempia.

Vastaajista 85,2 % oli sitä mieltä, että nykyinen tapa on hyvä ja 7,4 % oli kiinnostunut saamaan harvemmin laajempia postauksia. Kukaan ei halunnut useammin lyhyempiä. Tällä perusteella voisinkin pyrkiä pitämään julkaisutahdin nykyisellään, niin kauan kuin oma elämäntilanne sen sallii, ja silloin tällöin pyrkiä julkaisemaan jonkin laajemmankin postauksen.

Blogin aihealueet


Kyselin myös, mikä aihealue blogissa kiinnostaa eniten. Olin ehkä semisti yllättynyt, kun pelaaja-lifestyle jyräsi muut vaihtoehdot. Sen valitsi 70,4 % vastaajista. Tosin tähän kysymykseen pystyi valitsemaan useamman vaihtoehdon ja 63 % oli äänestänyt hahmopohdintoja, 59,3 % tiettyyn pelisarjaan liittyviä postauksia ja 48,1 % pelipäiväkirjoja. Voisinkin sanoa, että kaikille blogin yleisimmille postaustyypeille löytyi reilusti kannatusta, mikä on tietysti näin kirjoittajan näkökulmasta hyvä juttu.

Annoin myös mahdollisuuden tarkentaa omaa vastausta ja tämä osio olikin minulle mielenkiintoista luettavaa. Mainituksi tulivat jo monivalinnassa olleet hahmopohdinnat ja pelaaja-lifestyle, mutta useampi mainitsi myös, että erityisesti Final Fantasy -postaukset kiinnostavat. Voinkin luvata, että ne eivät todellakaan ole loppumassa, kun kyse on kuitenkin myös siitä omasta lempisarjastani.

Pelisarjoihin liittyvät postaukset


Uteliaana kysyin myös, mistä JRPG-sarjoista postauksia haluttaisiin lisää. Tässäpä listaa, mitkä pelit/sarjat tulivat mainituiksi:

  • Shin Megami Tensei
  • Persona
  • Tales of
  • Yksittäiset, mihinkään sarjaan kuulumattomat JRPG:t
  • Mana
  • Xenoblade
  • Phantasy Star
  • Dragon Quest
  • Fire Emblem
  • Etrian Odysse
  • Muut pelkästään käsikonsoleilta löytyvät sarjat
  • Final Fantasy
  • Uudet JRPG-julkaisut, esim. Ni No Kuni II
  • Ys
  • Muunmaalaiset roolipelit

Listaan päätyikin paljon sellaista, mitä en ole välttämättä pelannut lainkaan. Esim. Shin Megami Tensei, Phantasy Star ja Persona ovat jääneet kokonaan kokeilematta enkä ole aivan varma, kokeilenko joskus vai en. Personia löytyisi kyllä hyllystä valmiina useampikin sarjan osa (puolison pelejä, ei minun), joten siihen sarjaan olisi sinällään helppo tarttua. Pitäisi vain jostain repäistä lisää aikaa.

Tales of -sarjasta lupaan bloggata heti, kun taas seuraavan kerran sarjan peliin tartun. Omassa hyllyssä olisi vielä pelaamattomana Tales of Symphonia: Dawn of the New World, mutta olen kuullut siitä aika paljon negatiivista muilta pelaajilta... Olen myös joskus miettinyt, pitäisikö 3DS:lle hankkia jokin Tales.

Secret of Manasta on tulossa postauksia ensi vuoden puolella, kunhan remake ilmestyy. Se on ehdottomasti hankinta- ja pelauslistalla, joten täytyyhän sen sitten näkyä bloginkin puolella. Sen sijaan Ni No Kuni II:sta en ole aivan varma. Testasin sitä GameXpossa ja se oli ihan kiva, muttei suoranaisesti koukuttanut. Katsotaan siis, josko innostun ja budjetti vielä antaa myöten hankkia se.

Xenoblade on minulle tuttu sarja. Hyllystä löytyvät sekä Xenoblade Chronicles että Xenoblade Chronicles X, mutten valitettavasti ole kumpaakaan pelannut itse. Tosin jälkimmäistä olen hyvin aktiivisesti seurannut vierestä puolison sitä pelaillessa. Se on vain sen verran laaja peli, etten ole itse siihen enää jaksanut tarttua, kun olen käytännössä juonen jo nähnyt. Silti en ole aivan varma, osaisinko kirjoittaa siitä kunnolla, koska oma kokemus puuttuu. Kinkkistä.

Tiedän kuitenkin melko suurella varmuudella pukinkontista tänä vuonna löytyvän Xenoblade Chronicles 2:n, joten siinä voisikin olla sopiva kohta hypätä myös itse puikkoihin. Pitäisi vain pysyä pois paikalta, kun puoliso sitä pelailee, etten taas jumitu seuraamaan sivusta.

Dragon Quest -sarja on sellainen, minkä pelaamista olen miettinyt varmaan viimeiset 10 vuotta, mutta jostain syystä *köh*kansitaide*köh* en ole ainuttakaan sarjan osaa saanut hankittua. Ehkä ensi vuonna olisi aika korjata tämä asia ja pelata edes yksi sarjan peleistä. Täytyykin laittaa harkintaan, jos yhden hankkisi.

Ys-sarja on minulle myös hyvinkin uusi tuttavuus, mutta ainakin Ys VIII:sta on tulossa lisää postauksia. Sain pelin juuri eilen pelattua loppuun ja pidin siitä todella paljon. Luvassa on hahmopohdintoja, mutta todennäköisesti myös jonkinlainen loppuyhteenveto. Saa toki myös toivoa, jos jokin erityinen aihe pelistä kiinnostaa. Ja jos joskus tartun johonkin toiseen sarjan peliin, lupaan siitäkin postauksen tai pari kirjoittaa.

Käsikonsoleilla pelailen aika vähän, mutta jos satun johonkin peliin tarttumaan, lupaan siitä sitten blogatakin. Näihin käsikonsoli-JRPG-postauksiin saattaisi olla myös toisenlainen ratkaisumahdollisuus, mutta ei siitä tässä kohtaa enempää, koska en voi suoraan luvata mitään. Sama juttu on myös noiden muunmaalaisten roolipelien suhteen. Tällä hetkellä en pelaa niitä, joten en osaa niistä oikein kirjoittaakaan. Witcher 3 kyllä pikkuisen kiinnostaisi, joten ei kai tätäkään pidä täysin pois sulkea...

Pelaaja-lifestylepostaukset


Pelaaja-lifestyle on uinut osaksi blogia pikkuhiljaa. En sitä alkuun varsinaisesti suunnitellut, mutta jossain vaiheessa huomasin, että minua kiinnosti pelien lisäksi niiden ympärillä pyörivä kulttuuri ja elämäntyyli. Nämä postaukset ovat keränneet myös kohtalaisen paljon klikkauksia, joten ilmeisesti kiinnostavat muitakin (jotenkin silti yllätyin, että kyselyyn vastanneiden keskuudessa ne kiinnostivat eniten).

Tässä vielä listaa, millaiset pelaaja-lifestylepostaajat vastanneita kiinnostaisivat:

  • Pelitapahtumat 73,1 %
  • Pelaaminen ja ajankäyttö 73,1 %
  • Pelaaminen ja raha 61,5
  • Pelaaminen ja parisuhde 42,3 %
  • Pelaaminen ja sisustaminen 38,5 %
  • Pelaajan pukeutuminen 26,9 %
  • Pelimusiikkikonsertit 34,6 %
  • Pelaaminen ja lapset 19,2 %
  • Voisin lukea oikeastaan vähän kaikesta 3,8 %
  • Pelaaminen kavereiden kanssa ja verkossa (Japanin matka ja pelimuseo kiinnostivat myös) 3,8 %

Pelitapahtumat kiinnostavat itseänikin ja olisi ihan huippua päästä useampaan sellaiseen vierailemaan. Isot ulkomailla pyörivät tapahtumat olisivat unelmabloggauskohteita, mutta tällä hetkellä budjetti ei kyllä anna myöten matkustaa tapahtumien perässä. Toki jos mielenkiintoisia tapahtumauutisia tulee, niistä bloggaan mielelläni. (Ja ehkä vielä joskus saan mahdollisuuden reissata johonkin isoon tapahtumaan. Jos näin käy, kuulette kyllä!)

Suomessakin onneksi on pienemmän mittakaavan tapahtumia ja mahdollisuuksien mukaan pyrin näihin itseäni tunkemaan. Tässä kuussa olikin GameXpo, josta vähän aikaa sitten blogasin. Todennäköisesti seuraava tapahtuma on Yukicon, josta uskallan jo postauksen luvata, vaikka menenkin sinne ihan vain tavallisena conikävijänä enkä virallisesti bloggaajana.

Pelimusiikkikonsertit myös kiinnostavat kovasti, joten täytyykin pitää silmät auki niiden varalta. Jos pääsen, bloggaan näistä myös.

Pelaaminen ja ajankäyttö, raha ja parisuhde näyttävät kiinnostavan myös monia. Täytyykin ryhtyä siis miettimään näistä aiheista lisää postauksia. Sisustaminen, pukeutuminen ja lapset saivat nekin ääniä, mutta eivät ihan yhtä paljon kuin muut aiheet. Näistäkin voi silti jonkin verran juttua tulla.

Myös juttua pelaamisesta kavereiden kanssa ja verkossa oli toivottu juttua. Itsehän olen vähän tällainen yksinäinen susi pelaamisen suhteen, mutta kyllä tästäkin aiheesta varmasti jotain sanottavaa löytyisi.

Kysyin vielä pelaaja-lifestyleen liittyen, kiinnostaisiko vastanneita kyseisistä postauksista koottu kirja. 70,4 % vastasi tähän ehkä ja 18,5 % kyllä, loppuja tällainen kirja ei kiinnostanut.

Sanalliset vastaukset avasivat sitten tuloksia hieman enemmän. Mahdolliseen kirjaan toivottiin riittävästi sisältöä ja joku ajatteli, että antologia voisi olla kiva. Siis sellainen, johon olisi kerätty tekstejä monilta eri kirjoittajilta. Miksipä ei, jos sopiva porukka löytyisi projektia toteuttamaan.

Osa koki, että juuri blogi on paras muoto lukea tämänkaltaista sisältöä eikä sen takia kirja kuulosta erityisen kiinnostavalta. Lisäksi jos kirja tarjoaisi saman sisällön, joka on blogissakin luettavissa, ei se välttämättä olisi kiinnostava hankinta.

Kyselin tätä tietenkin sen takia, että jonkinlainen peliaiheinen kirja on pyörinyt ajatuksissa ja haaveissa jo pidemmän aikaa. Olen romaaneja ehtinyt julkaista kolme kappaletta ja osallistua yhteen antologiaan ja nälkä tunnetusti kasvaa syödessä. Lisäksi Suomessa on julkaistu erilaisia peliaiheisia kirjoja useampiakin viime vuosina, mikä on omaa intoa kasvattanut vain lisää.

En nyt tältä istumalta lupaa, että kirja joskus tulee, mutta myönnän aiheen kiinnostavan edelleen. Pelaaja-lifestyle voisi olla yksi sopiva aihealue, josta kirjaa lähtisi työstämään, mutta toisaalta jostain muustakin peliaiheesta voisi kirjoittaa. Tämä pitänee jättää vielä toviksi mietintämyssyyn pyörimään. Toki otan vastaan myös ajatuksia aiheesta.


Lukijoiden lisätoiveet


Kysyin, mitä muuta sisältöä vastaajat blogiin toivoisivat. Osa sanoi tykkäävänsä blogista tällaisenaan, mikä on tietenkin todella kiva kuulla. Osa toivoi lisää peliesittelyjä tai arvostelun tapaisia juttuja. Itsehän en ole kovin kiinnostunut peliarvosteluista (ja niitä on tarjolla monella muulla sivustolla), joten siksi nämä ovat jääneet ehkä vähän muiden juttujen jalkoihin. Jonkinlaisia peliesittelyjä voisin kyllä aina ajoittain kirjoitella.

Pelimusiikista toivottiin postauksia. Olen parista pelikonsertista kirjoittanut ja Final Fantasy -musiikista joskus tehnyt videopostauksen, mutta yleisesti ottaen musiikista puhuminen on tosiaan jäänyt vähiin. Yksi syy tähän on se, etten ole musiikin suhteen minkään sortin asiantuntija enkä esimerkiksi hallitse termistöä lainkaan. Ehkä tässä asiassa siis pitäisi rohkaistua ja lähteä höpisemään myös musiikista omalla amatööriotteella.

Joku toivoi lisäksi mielipidettäni Zero Escape -pelisarjasta. Se ei ole minulle valitettavasti tuttu, mutta jos tutustun, voin mielipiteeni toki jakaa.

Muu palaute


Iloinen pelibloggaaja tässä terve!
Viimeiseksi oli tietenkin sana vapaa niin risuille kuin ruusuillekin. Olen todella kiitollinen ja ilahtunut kaikista kiitoksista, joita tähän kohtaan sateli. Ehkä olen vähän hämmästynytkin, koska aina välillä sitä tulee ryvettyä ties missä syövereissä. Saan näitä JRPG-päähahmojen pakollisia angstikohtauksia itsekin ajoittain (ehkä sen takia inhoan niitä peleissä niin paljon?) ja silloin on mahdotonta uskoa siihen, että oikeasti toteuttaa jotain hyvää juttua. Täytyy siis säästää kaikki ruusut ja vilkaista niitä, kun oma usko meinaa hiipua. Eli iso kiitos teille!

Sana on luonnollisesti edelleen vapaa tuossa kommenttiboksissa, jos tuntuu, että vielä haluat jotain näihin juttuihin liittyen sanoa tai jos et vaikkapa huomannut kyselyä, mutta haluaisit silti johonkin kohtaan vastata.

Minulle kysely oli avartava ja tarjosi jokusen yllätyksen sekä liudan pelejä, joita pitäisi ehkä joskus oikeasti kurkistaa (saisipa sitä aikaa vielä lisää jostain). Tiedän myös nyt vähän paremmin, mikä blogin sisällöstä kiinnostaa enemmän ja mikä vähän vähemmän. Ainakin pelaaja-lifestyle tuntuu olevan sellainen, johon voisi panostaa vielä lisääkin.

Kaiken kaikkiaan tästä kyselystä jäi hyvä fiilis ja se antoi lisämotivaatiota blogin pyörittämiseen. En minä tätä tietysti lopettamassa ollut muutenkaan, mutta välillä tarvitaan pientä potkua takamukseen. Onneksi te olette sen minulle antamassa. On ihanaa, kun on noin mahtavia lukijoita!

Kiitos siis vielä kaikille, jotka vastasivat. Autoitte minua valottamaan sitä, millaisena blogi lukijoilleen näyttää ja mihin ehkä kannattaa laittaa lisäpaukkuja. Palautetta oli todella mukava saada.


Pari sanaa lähitulevaisuudesta


Ensi viikolla en aio häärätä blogin kimpussa ollenkaan vaan teen pienen irtioton sisällöntuottamisesta (tosin kokonaan toinen juttu on, maltanko pysyä pois somesta). Blogi ei kuitenkaan jää hunningolle vaan puikkoihin hyppää vieraskynäilevä bloggaaja, Emmi. Luvassa on tietenkin fanityttö näkemystä japanilaisista roolipeleistä, mutta tällä kertaa sellaisista, joita minä en ole juurikaan pelaillut.

Eikös kuulostakin jännittävältä? Minä ainakin olen innoissani! Luonnollisesti olen ensi viikolla ilmestyvät postaukset jo itse päässyt lukemaan ja sisältö oli sellaista, että vähän pelottaa, halutaanko minut tämän jälkeen vaihtaa Emmiin kokonaan. 

Toisena lähitulevaisuuden juttuna haluaisin toteuttaa videopostauksen. Muutama vuosi sitten tein jouluspesiaalin, jossa vastailin lukijoiden kysymyksiin ja nyt ajattelin tehdä sellaisen uudestaan. Tarvitaan vain ne kysymykset! Eli laitelkaas tuonne kommenttiboksiin pelaamiseen, peleihin, bloggaamiseen tai minuun liittyviä kysymyksiä tulemaan.

Olette ihania, kiitos vielä kerran kaikesta palautteesta! Nauttikaa Emmin seurasta sillä aikaa, kun minä vedän vähän henkeä!

http://www.pelit.fi/

2 kommenttia

  1. Yksi ehkä vähän laaja kysymys. En ole lukenut kaikkia postauksia, niin en tiedä vaikka jossain olisi jo käsiteltykin, mutta: Mitä rajoituksia tarinankerronnalle (video)peli ilmaisumuotona asettaa esim. kirjaan tai elokuvaan verrattuna, ja onko toisaalta esim. tiettyjä aiheita tai muuta joka sopii parhaiten juuri peliin? Toinen vielä: Mikä on ensimmäinen videopeli jota muistat pelanneesi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Kiitokset kysymyksestä. Se tosiaan on melkoisen laaja ja vaatinee hieman pohtimista ennen kuin pystyn siitä ajatukseni kokoamaan. :)

      Jälkimmäiseen kysymykseen onkin sitten hieman helpompi vastata. ;D

      Poista